Landschap en openbare ruimte

12-03-2025
4 reacties

Heidelust wordt ingericht als een nat landschapspark. Er komt zo min mogelijk verharding zodat water en natuur zoveel mogelijk de ruimte krijgen. Aan de randen van het gebied liggen parkeerplaatsen. Het park is verder autovrij.

Bodem en water

Heidelust wordt ingericht als een nat landschapspark. Dit dient niet alleen het doen van  natuurontwikkeling en biodiversiteitsversterking, maar biedt ook natuurlijke middelen
voor de wateropgave in dit gebied: overstromingsrisico’s, piekbuien opvangen, water  infiltreren en vertraagd afvoeren en het compenseren van het toevoegen van bebouwing en verharding.

Landschap

De voorgestelde landschapselementen zijn gebaseerd op het omringende landschap in het buitengebied, te typeren als een Essen/Kampenlandschap. Dit is een kleinschalig  cultuurlandschap, waarbij bomenlanen en struweel landschappelijke kamers vormen, met afwisselend bosschages op hoeken. Daarnaast zijn er wat kenmerken van het beekdal landschap, doordat de locatie in een overstromingsvlakte ligt, en dus relatief natte omstandigheden kent.

Verharding

Heidelust gebruikt zo min als mogelijk verharding, om de waterinfiltratie niet te beperken. Snel en langzaam verkeer is zoveel als mogelijk gescheiden. Hiertoe dienen we een autovrij/autoluw landschap te maken. Parkeren is opgelost door gecentraliseerde  parkeerpockets, aan de rand van het plangebied, omzoomd door bosschages en struweel. Een centraal fietspad maakt het buitengebied bereikbaarder. Opgetild boven het dynamisch droge en natte landschap ligt een netwerk aan wandelpaden, met hier en daar verbredingen om te zitten en verblijven.

Afbeeldingen

Waarderen

CeWe

15-03-25 om 13:29

Wordt er ook gedacht aan de mooie bomenrij aan de achterkant zeker bij de 2 grasvelden! Mooie platanen en een prachtige zuil eik !

Worden de vlonders niet glad in het najaar als het gaat regen en als het gaat vriezen wordt het dan geen ijsbaan ?

Bereikbaarheid hulpdiensten, volgens mij moeten er brede paden zijn waarover eventueel gereden zou moeten worden bij calamiteit. 

JV

18-03-25 om 19:48

Ik geef graag als tip mee om niet het geheel in 1 procedure te brengen, maar gesplitst. Hiermee ontstaat met een grotere mate van zekerheid dat de schoolontwikkeling door kan gaan en niet afhankelijk wordt van het tijdspad van de woningen. 

M

24-03-25 om 20:20

Mooi dat het park zo min mogelijk verharding kent en autovrij wordt. Het aantal parkeerplaatsen aan de randen is echter wel zeer beperkt en ook niet conform de eigen beleidsregels van de gemeente: 

"Om bij ruimtelijke ontwikkelingen de theoretische parkeerbehoefte te bepalen hanteren we als parkeernorm het rekenkundig gemiddelde van het minimum- en het maximumparkeerkencijfer uit de meest recente CROW-publicatie (in september 2016 is dat publicatie 317). Een uitzondering hierop zijn starterswoningen en sociale huurwoningen. Bij deze woningen is veelal sprake van startende tweeverdieners en hanteren wij de parkeerkencijfers voor twee-onder-een-kap koopwoningen. Afhankelijk van de ‘stedelijke zone’ bedragen de parkeernormen dan 1,7 (centrum) tot 2,2 (buitengebied) parkeerplaatsen per woning." Bron: Beleidsregels parkeernormen Sint-Michielsgestel | Lokale wet- en regelgeving. 

Lijkt me realistischer om deze normen te hanteren gelet op de doelgroep waarvoor gebouwd wordt. Bovendien wordt ook beoogd dat het terrein als recreatieplek voor de gehele gemeente gaat dienen. Dan dient er ook rekening te worden gehouden met parkerende recreatiebezoekers. Alternatieve parkeergelegenheid is er niet in de directe omgeving. Nóg een reden waarom het van belang is een juiste (realistische) berekening aan de voorkant te maken.  

Lies Coopman

25-03-25 om 10:11

IK begrijp dat er woningen moeten komen, want iedereen moet kunnen wonen; maar voorheen zouden er zgn. "tiny houses"komen met zeer beperkte hoogte. Nu dit economisch niet haalbaar blijkt moet er opeens 3 hoog worden gebouwd, waarvan twee blokken parallel aan de Kamperfoeliestraat waardoor de privacy van de tegenover wonende mensen ernstig wordt geschaad zowel wat inkijk betreft, maar ook het zicht wordt hen volledi ontnomen. Ik verwacht hiertegen juridische stappen. Het is veel beter de 4 woonblokken alle 4 parallel aan elkaar, maar verspringend en in westelijke richting te plaatsen zodat ook voor de getroffen bewoners het zicht op het landschapspark behouden blijft.

Cookie-instellingen