De Bosscheweg was vroeger een zandpad (Bosschepad), een kleine weg die nu bestraat is. Het bestaat uit 3 delen, vanuit de kerk naar de Korte Donkstraat is een brede straat die bijv. voor de kermis gebruikt wordt en een stoep aan beiden kanten. Het tweede stuk is een smalle straat vanaf de Korte Donkstraat tot de Bramerlandsstraat (tevens bijna einde bebouwde kom) zonder stoep. Het derde gedeelte is buiten de bebouwde kom vanuit Den Dungen richting het kanaal.
In het eerste en tweede deel van de Bosscheweg (bebouwde kom) staan 3 rijksmonumenten (wij wonen in 1 van de monumenten aan Bosscheweg 30) en andere historische gebouwen. Dit maakt het een mooi stukje Den Dungen voor wandelaars en fietsers.
Zoals ook geindentificeerd door de gemeente "vormt de ruimte omsloten door de oude linten Bosscheweg en Bramerslandstraat een specifiek ruimtelijke segment van de bebouwde kom. Het vormt het laatste restant waar nog sprake is van een bewaard gebleven middeleeuwse kavelstructuur welke verder in de kom vrijwel geheel is verdwenen of verminkt is geraakt door bebouwing, verandering of versnippering."
In de huidige verkeerssituatie is een klein gedeelte van het eerste deel een 30 kilometer zone, vervolgens is er een versmalling bij de Korte Donkstraat. In het tweede gedeelte is er een kleine ophoging bij de Bramerlandsstraat en een versmalling bij de dorps grens. Op ongeveer een kwart van de weg binnen de bebouwde kom is een fietspad aangegeven door markering op de weg. Op het derde gedeelte buiten de bebouwde kom is vervolgens weer een fietspad aangegeven op de weg (gemarkeerd).
De problemen die we ondervinden zijn dat er veel te snel gereden wordt in een woonwijk binnen de bebouwde kom waar veel families met nog kleine kinderen wonen. Dit leidt tot gevaarlijke verkeerssituaties voor schoolgaande kinderen, fietsers en wandelaars. Daarnaast ondervinden we geluidsoverlast van het verkeer waaronder zwaarder verkeer (vrachtwagens en tractoren) als ook trillingen (ons huis trilt als er zwaarder verkeer te snel rijdt). De trillingen vinden we onacceptabel voor een rijksmonument.
Ons voorstel is om het gedeelte binnen het bebouwde kom Bosscheweg ook onder de 30 kilometer zone te brengen door de volgende maatregelen te nemen:
1. Zoals ook al voorgesteld door de gemeente een ophoging te maken bij de t-splitsing Bosscheweg/Korte Donkstraat en meer groen voorziening in het eerste gedeelte van de Bosscheweg.
2. Hergebruik van de versmalling die nu bij de t-splitsing Korte Donk/Bosscheweg staat naar het midden van het eerste deel Bosscheweg (tussen de kerk en de Korte Donkstraat) - verplaatsbaar voor de kermis.
3. Duidelijk fietspad (niet enkel een markering (stippellijn), maar in een andere kleur zoals bijv. in de straat Maaskantje) in het eerste en tweede gedeelte Bosscheweg (van de kerk tot de Bramerlandsstraat) om de weg veilig te maken voor fietsers en voetgangers. Dit ook om de weg visueel kleiner te maken. In het eerste gedeelte kan ook tevens aangegeven worden wat voetpad is en waar parkeerplaatsen zijn.
4. In het tweede deel van de weg tussen Korte Donk en Bramerlandsstraat verkeersmaatregelen nemen om de snelheid te beperken, bijv. door 1 of 2 wegversmallingen / sluisjes (zoals in de Litserstraat en de Spurkstraat).
Als u vragen of meer informatie wil hebben, zijn we bereikbaar op 06-43521507 en/of johannesderijk@gmail.com
Mvg, John en Astrid de Rijk